Kedi Bakımı ve SağlığıKediler

Yavru Kedilerde Kalıcı ve Geçici Dişler Ne Zaman Çıkar?

Kedilerle ilgili bilinmesi gereken konular arasında olan kalıcı ve geçici dişlerin ne zaman çıkacağına dair bilgileri bu yazımızda paylaşıyor olacağız. Yavru kedilerde bu süreçte ağız ve diş sağlığı da çok önemlidir. Yapmanız gerekenleri de sıralarken geçici ve kalıcı dişlerde dikkat edeceğiniz faktörler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yavru Kedilerde Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Yavru kedilerde kalıcı dişler 12-16 hafta arasında çıkmaktadır. Köpek dişleri 16-20 hafta arasında çıkarken kalıcı molar dişler de aynı dönemde çıkacaktır. Kalıcı premor dişler ise 16 ve 24. hafta arasında çıkmaktadır. O halde ortalama 3-4 aylıkken yavru kedilerde kalıcı dişlerin çıkacağını söylemek doru olacaktır. Düşen dişlerin yerinde başlayan diş kaşıntıları için kedinizi sizi sürekli ısırabilir. Bu süreç ise 1 yaşına kadar devam edebilir.

Yavru Kedilerde Geçici Dişler Ne Zaman Çıkar?

Yavru kedilerde geçici dişler 2 ile 4 haftalıkken çıkar. Ardından köpek dişleri daha sonra ise premolar dişler çıkmaya başlar. 7 haftalıkken geçici dişlerin tamamı çıkmış olacaktır. Toplamda 26 adet diş çıkaran yavru kedilerde 4 alt premolar diş, 6 üst ve 2 alt köpek dişi, 5 alt kesici diş, 2 üst diş, 6 da kesici üst diş olarak çıkmaktadır. Kedinizin bu dönemde yaşayabileceği sorunlar ağız kokusu, iştahsızlık ve ateş olarak sıralanabilir.

Kedilerde Diş Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Kedinizin dişleri kaşınmaya başladığı zaman bazı oyuncaklarla bu süreci yönetebilirsiniz. Günümüzde kaşıntı sorununu gideren bazı kedi oyuncakları bulunmaktadır. Ancak olağandışı hareketler de gözlemlenebilir. Bu tür durumların geçici olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu dönemde özel kedi diş macunu ile kedinizin dişlerini fırçalamanızda yarar var. Fırçalama dönemini kedinizin karakterine göre belirleyebilirsiniz. Bazı kediler diş fırçalanmasından hoşlanmayabilir. Bu tür durumlarda onları zorlamamalı ve uygun zamanı beklemelisiniz.

Kedinizdeki diş kaşıntıları devam ederken veteriner hekim kontrolünü unutmayYavrın. Çünkü bu önemde kedinizde bazı ağız hastalıkları ortaya çıkabilir. Viral ya da bakteriyel hastalıklar için özel parazit uygulamaları bulunur. Son olarak kedilerde diş kaşıntısının yaşandığı dönemde delici ve kesici eşyalardan, iplerden ve sivri kemiklerden uzak tutmanız şarttır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı