Yavru Kedilerin Beslenmesi ile İlgili İpuçları
Kedi sahiplerinin üzerinde sıklıkla durduğu önemli konulardan biri olan yavru kedilerin beslenmesi, onların yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir faktördür. Hızlı bir gelişim sürecine sahip olan yavru kediler, sağlıklı ve doğru beslendiği takdirde uzun ve kaliteli bir yaşama sahip olabilir.
Sindirim sistemleri yavruluk döneminde daha hassas olan minik dostlarımızın veteriner kontrolleri aksatılmamalı ve uzmanların önerdiği programa uygun bir beslenme düzenine sahip olması gerekir. Yavru kedilerin beslenmesiyle ilgili merak edilen tüm soruların cevabına ulaşmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.
1 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?
Normal şartlarda kediler gelişimlerinin ilk 5 haftasında anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat bazı durumlarda yavru kediler annelerinden ayrılabilir. Bu noktada “annesiz kalan 1 aylık yavru kedi ne yer?” sorusu ile karşılaşabiliriz.
Kediler gelişimlerinin 7.haftasını tamamladıktan sonra sütten kesilir. Fakat 7.haftadan önce sütten kesilen veya annesiz kalan yavru kediler için birkaç alternatif besin önerileri sunulabilir.
Yaş Mama
Yavru kedi beslerken süt tozuna alternatif olarak yaş mama tercihinde bulunabilirsiniz. Tavuk, somon, hindi ve sığır eti gibi birbirinden farklı aromalara sahip kedi yaş mama ürünleri, etobur olan minik dostunuzun damak tadına hitap edebilir.
Süt Tozu
Yavru kedinin annesiz kalması durumunda ilk olarak yavru kediler için özel formüle edilen süt tozu tercih edebilirsiniz. Kedinizi ilk doğduğu andan itibaren 8.haftalık gelişimlerini tamamlayana kadar yavru kedi süt tozu ile besleyebilirsiniz.
Yavru kedilerin beslenmesinde yaş mama ve süt tozu sıklıkla uzman veteriner hekimler tarafından önerilir. Aynı zamanda yavruluk döneminde annesiz kalan yavru kedilerin beslenmesinde öne çıkan kedi biberonu, onların sütü sağlıklı ve pratik tüketmesine imkân sağlar.
Yavru Kedi Biberonla Nasıl Beslenir?
Kedi ebeveynlerinin yakından merak ettiği “yavru kedi biberonla nasıl beslenir?” sorusuna şöyle yanıt verilebilir;
- Öncelikle süt tozunun arkasında yazan hazırlama talimatına uygun olarak süt tozunu içime hazır hale getirin, ardından biberona ekleyin.
- Biberonu yere doğru 45 derece olacak şekilde tuttuğunuzdan emin olun. Böylece yavru kediniz biberondan süt içerken hava kabarcığı oluşmaz.
- Minik dostunuzun biberonu bırakana kadar istediği miktarda emmesine izin vermelisiniz.
- Yavru kediniz biberonu bıraktıktan sonra biraz daha tüketmesi için ısrar etmeyin. Çünkü tüylü dostumuz doyduğunda emmeyi bırakacaktır.
Yavru Kediler Ne Zaman Kuru Mama Yer?
Yavru kedilerin beslenmesiyle ilgili merak edilen bir konu ise, 1 aylık kedi kuru mama yer mi? Yavru kedilerin beslenmesinden bahsederken süt tozu ve yaş mama ağırlıklı bir program kullanılması gerektiğinden söz edilir. Fakat gelişimlerini tamamlama sürecinde olan yavru kediler, yaş mamanın yanı sıra kuru mama tüketmeye başlayabilir. Şöyle ki kediler 4.haftalık gelişimlerini tamamladıktan sonra yavaş yavaş kuru mamaya geçiş yapabilir.
Peki, yavru kediye kuru mama nasıl verilir? Yavru kedileri kuru mamaya alıştırma süreci önemlidir. Çünkü yaş mamaya alışan yavru kedilerin kuru mamaya geçişi biraz zor olabilir. Bunun için yavru kedi kuru mamayı ilk tattığı an ılık su veya süt ile yumuşatılmış olması gerekir. Ardından tam anlamı ile alışana kadar bir süre yaş mamanın yanında azar azar tüketmesi için beslenme programına dahil etmeye başlayabilirsiniz.
1 Aylık Yavru Kediye Ne Verilmez?
Yavru kedilerin beslenmesinde bazı besinlerden uzak durmaları gerekir. Minik dostunuzun beslenme programını hazırlarken dahil etmemeniz gereken ve kedi sağlığı için tehlikeli olan besinler şöyle sıralanabilir;
- Çiğ et ve et ürünleri
- Pişmemiş yumurta
- İnek, keçi sütü
- Pişmemiş balık
- Pişmemiş hamur işi
- Tatlı ve çikolata
Yavru kedilerin bağışıklık sistemi, yetişkin kedilere kıyasla daha zayıf ve hassastır. Bu nedenle yavru kedilerin beslenmesi önemli minerallerin yer aldığı özel bir beslenme programı dahilinde sağlanması gerekir.