Yerdomuzu Hakkında Genel Bilgiler
Yerdomuzu, genellikle Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan savanlarda ve tam kurak olmayan alanlarda yaşamını sürdürür. Afrika dilinde Aadvark yer domuzu anlamına gelmektedir. İngilizce ismi ise Orycteropus afer olarak bilinmektedir.
Yerdomuzunun en büyük farklılığı ise, kulakları 24 cm’ye kadar uzamaktadır. Ön ve arka parmak sayıları birbiriyle eşit değildir: önde dört parmağı vardır, arka parmak sayısı ise beş’tir. Çok güçlü tırnak yapıları bulunmaktadır. Tırnakları hatta toynakları olarak da bilinmektedir. Canlılar dünyasında en iyi koku alan hayvan yeteneğine sahip türdür.
Yerdomuzu Tarihçesi
Yerdomuzu, insanlar ile onbinlerce yıl yaşamış canlı türüdür. Fakat insanlarla yaşadığı dönemlerde net olarak ismi bilinmemekteydi. Hollandalı kaşifler, 17. yüzyılın ortalarında Afrika’nın güneyine indiklerinde bu canlı türüne “yer domuzu” ismini vermişlerdir. Hollandalı Kaşifler, bu hayvanların kendilerini toprağın altına gömme alışkanlıklarını fark etti. Bu hayvan türü, şu an günümüz dünyasında hayatta var olan son üyelerden biridir. Nesli tarih boyunca sürekli olarak azalmış ve nesli tükenmeye yüz tutmuştur. Sayıları az olduğundan ötürü bilim adamları fosillerini pek fazla incelememişlerdir.
Yerdomuz’larının burunlarının önünde memeli bir diş bulunur. Bu diş yerinden çıktığında yeni diş yerine gelmez.
Yerdomuzu Hakkında Genel Bilgiler
Yerdomuzu, 2-3 metre uzunluğunda yuvalarını açarak kendilerine özel odalar tasarlamaktadırlar. Bu yuvalar yeri geldiğinde bazen 10-15 metre arasında derinliğe dahi sahip olabilmektedir. Bu odalarda ise birkaç saat uyumaları yeterlidir. Hiçbir zaman sabit bir yuvada konaklamazlar. Sürekli olarak yenilerini kazan bu canlı türü, kendilerini çok iyi gizleyen hayvan türleri arasındadır. Yaptıkları yuvalara bir daha gelmedikleri için, bu yuvaları: yılanlar, düğmeli domuzlar, köpekler ve baykuşlar kullanmaktadır. Yerdomuzu genellikle karınca ve termitler ile beslenmektedir.
Geceleri 15-35 km kadar seyahat ederler. Yol boyunca gittikleri yeri gizlemek için sürekli olarak zikzak çizerek giderler. Burunlarını toprağa bastırarak en uzakta yer alan hayvanı bile koklayabilirler. Burnunda yer alan etli duyu organları aracılığı ile yerin altında ki en ufak hareketliliği bile tespit edebildikleri tespit edilmiştir.
Yerdomuzu Genel Bilgiler
- Gebelikleri yedi ay kadar sürmektedir.
- Yavruları genellikle 2 kg ağırlığına sahiptir.
- Yavru doğduğunda, pençeleri gelişmiş oluyor. Yavruları genellikle iki hafta kadar yuvada kalmaktadırlar. Annelerini takip ederler bu süre boyunca.
- Yavru, 14 hafta olduğunda termit yemeye başlar. 16. hafta ise sütten kesilir.
- Genellikle 20 ila 24 yıl kadar yaşamaktadırlar.
- Yerdomuzu, 64 kg ila 70 kg arasında vücut ağırığına ve 2,3 m uzunluğuna yetişebilir.
- Yerdomuzu, genellikle gece dolaştığı için yerdomuzu hakkında çok az bilgiye sahibiz.
Yerdomuzu Beslenmesi
Yerdomuzu, güçlü pençeleri ile çok sert termit yuvaları bile açabilen canlı türüdür. Bu işlemleri yaparken burun deliklerini kapatırlar. Uçan tozdan etkilememek için bu hareketi yaparlar. Ufak ağzında 30 cm kadar olan dili ile böcekleri rahat bir şekilde yakalarlar.
Avlanmaya çıktıklarında 55.000 kadar karınca ve termit yiyebilir. Kaln postu ile, böcek ısırıklarına ve kemirgenlere karşı korunurlar. Yuvasında iken herhangi bir tehdit hissettiğinde dört dakika içinde kendisine yeni bir yuva kazar ve gözden kaybolur. Çok keskin duyu organı ile piton, leopar, aslan, köpek, kaplan ve sırtlan gibi yırtıcı hayvanların geldiklerini anında duyarlar. Keskin kulakları ile hayatta kalabilen canlı türüdür. Herhangi bir saldırı anında ise ön pençelerini kullanarak kendilerini savunurlar.