Kediler

Kedim Tuvaletini Yaparken Miyavlıyor

Kedilerde tuvalet problemleri

Kediniz çişini yaparken veya dışkılarken bağırıyorsa dikkat edilmesi gereken bazı sorunların varlığından şüphe duyulabilir. Yazımızın devamında sıralayacağımız durumları önemsememeniz durumunda kedinizin hayati tehlikesi söz konusu olabilir. Öncelikle erkek kedilerde sıkça görülebilen Üriner sistem sorunları, onların çiş yaparken veya dışkılarken miyavlamasına ve bağırmasına neden olabilir. Bu durum tek başına ele alınmak yerine mutlaka veteriner hekim kontrolüyle takip edilmelidir. O halde ‘kedim dışkısını yaparken bağırıyor’ cümlesinin altında yatan nedenleri yazımızın devamından takip etmeye başlayabilirsiniz.

Kedinizin İdrar Yollarında Taş Olabilir

Minik dostunuzun idrar yollarındaki darlık, tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. Kısırlaştırılmış erkeklerde daha çok görülen idrar yolu sorunları arasında kum ve taş oluşumu sıkça gözlemlenir. İdrar yollarında taş veya kum olması, kedinizin dışkısını yaparken bağırmasına neden olabilir.

Sistit Hastalığına Dikkat

Aslında kedilerde dışkılama yaparken ses çıkarmasının nedenleri arasında sistit sorunu da bulunmaktadır. İdrar kesesinin yangısı olarak bilinen sistit, dişi ve erkek kedilerde görülmektedir. Fakat hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş kedilerde daha sık karşılaşılır. Ayrıca stres gibi faktörlerin de eklenmesiyle ciddi bir risk haline gelebilir. Sistit teşhisi elbette veteriner kontrolünde konulur ancak dışkılama veya çiş yapma sırasında kediniz miyavlıyorsa veya kum kabında uzun süreli bir eşeleme yapıyorsa bu hastalıktan şüphe duyabilirsiniz. Tedavi edilmeyen sistit, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme sebebiyet verebilir.

Alt İdrar Yolu Hastalığı

Kısaltılmışı FLUTD, açılımı Feline Lower Urinary Tract Disease olan alt idrar yolu hastalığı, kedilerde dışkılarken bağırmaya ve miyavlamaya neden olabilir. Yine bu hastalığın tedavi edilmemesi halinde kediniz böbrek yetmezliği ve ölüm gibi sonuçlarla karşılaşabilir.

Yangılı Bağırsak Hastalığı

Kedinizin yangılı bağırsak hastalığına yakalanması halinde ishal ve kabızlık gibi durumlarla karşılaşacağı unutulmamalıdır. Orta yaşlı ve yaşlı kedileri daha çok etkileyen bu durumun ilk klinik belirtileri taze kan, kusma ve sümüksü ishaldir. Kedinizin dışkılama sırasında bağırmasına da neden olan bu hastalığın kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde genelde ilaçlar ve beslenme programları tercih edilir. Ayrıca bu dönemde veteriner onaylı besin katkıları da kullanılabilir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı