Bengal Kedisi Özellikleri, Tarihçesi Ve Bakımı
Bengal kedisi, görünüş olarak insanları korkutan görünüme sahiptir. Bengal kedisini yetiştiren kişiler ise, bu görünüşün aksine cana yakın bir kedi olduğuna dair insanları bilinçlendirmiştir. Bengal kedisi, oldukça meraklıdır ve yavruyken beslediğinizde su ile korkutmazsanız ilerleyen yaşlarında bengal kedisi su üzerinde yüzebildiği bile iddia ediliyor.
Bengal kedisi, 4 farklı kuşak olarak ele alınıyor. Kedi türlerinde bu cinsler, f3-f2,f4 şeklinde ele alınmaktadır. Aralarında en uysak olanı f4 cinsi bengal kedi ırkıdır. Diğer geriye kalan f3 ve f2 kuşakları farklı özelliklere sahiptir.
Bengal Kedisi Hakkında
Bengal kedilerinin kökeni asya leoparları olarak bilinir. Nesli tükenme aşamasına gelen asya leoparları, bazı bilimciler tarafından zamanında farklı cins kedilerle çiftleştirilmiştir. Bu çiftleştirme sonucunda birden fazla kedi ırkı türemiştir. Bilimciler yaptıkları bu çalışma esnasında, British Shorthair, Asya Leopar kedisi ve Habeş kedi cinsi kedilerle çiftleştirmişlerdir.
Çalışmalar uzun bir süre devam etmiştir. Tahmini olarak 20 yıl gibi bir süre içerisinde tam anlamıyla başarı ile sonuçlanmıştır. Bengal kedisi adında farklı bir tür, tamamen kendine has özgü desenleri ve kendine has renkler ile kuşanmış tür ortaya çıkmıştır. Herşeyi kendine ait olması ile birçok insanın merakını yüksek tutmuş ve tarihte herkesi heyecanlandırmıştır. Dış görünüşü hiçbir kediye bağlı olmadan türemiş bu türün, leopar karakterinden arındırılmış ve evcilleştirilebilir kedi kategorisinde yerini almıştır.
Bengal Kedisi Tarihçesi
İnsan, yüzyıllar boyunca vahşi doğada gördükleri sevimli kedileri evlerinde beslemeyi arzulamışlardır. Fakat bu hiçte kolay olmamıştır. Vahşi doğaya ait olan kediler, kolay kolay evcilleştirilememiştir. Zorlu bir süreç sonrasında tüm kedi cinsleri zamanla evcilleşmiştir.
Bengal kedisi ise, vahşi yaşamdan evcil hayata doğru geçiş yapmış tek kedi ırkıdır. Atası olan pars kedilerine nazaran vücutları daha iri yapıya sahiptir. Yüzyıllar geçse bile, hiçbir şekilde vücudunda bulunan desenler orjinal biçimini halen korumaktadır.
Bengal Kedi Irkının genel karakteri ve huyları
Görünüşü ile “bu kedi evde bakılmaz” dedirten bengal kedisi, ilk bakışta evde bakılması uygun gibi görülmezler. Zor, aksi ve herşeye meraklı haliyle insanların gözünü korkutan bengal kedisinin, görünüşünden uzak bir yapısı vardır. Bakınız: bengal kedi ırkının eğitimi diğer kedilere göre daha kolaydır ve insanların en yakın dostu olabilecek sevecenliğe sahiptirler! Ev içerisinde beslendiğinde, sürekli olarak farklı farklı bölgelerde gezmekten keyif alırlar. Farklı çevreler ve farklı insanlar görmekten mutluluk duyarlar, evinizde yalnızsanız büyük ihtimalle ara sıra size “kem gözle” bakabilir. Aileniz ile yaşıyorsanız, aile içerisinde ufak çocuklar varsa en uygun kedi türüdür aslında. Çocuklu aileler için bakılacak türü olan bengal kedisi, çocuğunuz ile hiç sıkılmadan saatlerce oyun oynayabilir.
Bengal kedi ırkının en belirgin özellikleri arasında avcı ruhuna sahip olmaları yatmaktadır. Vahşi yaşamdan günümüze kadar gelen bengal kedileri, atalarından miras kalan avcılık içgüdüsü ile denizde ve karada gözüne kestirdiğini avlayabilecek kapasiteye sahiptir. Denize yakın yerlerde balık avlayabilir. Denize yakın yerde yaşıyorsanız, bengal kedisi ile iyi vakitler geçirebilirsiniz. Bengal kedisi, genetik özellikleri ile su ile arası iyidir. Siz yüzmek istediğinizde bengal kedisi size eşlik edebilir. Diğer kediler gibi su gördüğünde kaçmaz, korkmaz. Sizinle birlikte duş almaktan hoşlanır, lavabo ve ya küvette vakit geçirmekten zevk duyar.
Bengal kedi ırkı, ev içerisinde sürekli oyun oynamak ister, yüksek enerjisi ile kolay kolay yorulmazlar. Bengal kedisi, tırnanmayı, yüksek yerlere zıplamayı çok sever. Eğer evde bengal kedisi bakacaksanız, yüksek yerlerde bulunan cam, vazo gibi eşyaları kesinlikle ortadan kaldırın.
Bengal kedisi, yüksek zekası ile öğrettiğiniz çoğu hareketi öğrenebilir ve alışkanlık haline getirir. Örneğin: Kapıyı kapatmasını öğrettiğinizde kendisi kapıları kapatabilir, ışıkları açıp kapatmayı da öğretebilirsiniz. Bengal kedisi, bir yerde kuş gördüğünde avlamadan bırakmaz o canlıyı.
Bengal Kedisinin Bakımı
Bengal kedi cinsi, evde bakılacak kedi türleri arasındadır. Evde bakımı fazla zahmetli değildir. Kısa ve yumuşak tüyleri ile, haftada bir taramanız bile yeterli olacaktır. Bengal kedi cinsinde, her gün diş bakımı yapmanız gerekiyor. Yavruyken aldığınız bengal kedisine, mutlaka ama mutlaka her gün dişini fırçalayın. Yavruyken dişlerini fırçalamazsanız ilerleyen yaşlarda dişlerinin fırçalanmasına izin vermeyebilir.
Bengal kedi cinsinin tırnaklarını haftada bir kesmeniz gerekiyor. Göz çevresinin bakımını ise, olası akıntı ya da çapak gözlemlediğinizde nemli bez yardımı ile silmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemi yaparken sağ ve sol göz için farklı bez kullanmanızı öneririz.
Kulak bakımında ise, haftada bir kontrol etmeniz yeterlidir. Kulakların içi pis görünüyorsa bu yöntemi uygulayın: bir tutam pamuk ile ılık suyla ıslattığınız yumuşak bez ile pisli görünen bölümleri temizleyebilirsiniz. Hiçbir şekilde kulak pamuğu kullanmayınız.
Bengal Kedisi Sağlık
Bengal kedi cinsinin yatkın olduğu hastalıklar şunlardır:
- Bengal kedisinde Distral nöropati sinir hastalığı çıkabilir.
- Düz Göğüslü Yavru Kedi Sendromu,
- Patella luksasyonu,
- Kalça Displazisi,
- Hipertrofik kardiyomiyopati,
- Progresif retina atrofisi gibi hastalıklar çıkabilir. Bu hastalıklara yakalanmaması için sıklıkla uzman veterinere götürmenizi tavsiye ediyoruz.
Bengal kedisi Fiziksel özellikleri
Bengal kedi ırkı, diğer kediler nazaran daha kaslı ve iri yapıya sahiptirler. Elmacık kemikleri yüksektir, gözleri iridir ve yuvarlak biçimdedir. Gözleri ise makyaj yapmış süsü vermektedir. Arka bacakları daha uzundur, bir bengal kedisi ayaktayken arka bacaklarının omzundan daha yüksek olduğu hissedilir.
Sessiz olmaları ile ünlüdür, hiçbir şekilde hareket ederken ses çıkartmazlar. Atalarından miras kalan saklanma konusunda uzmanlıkları ile bilinirler.
Bengal Kedisinin boyutu ve ağırlığı
Bengal kedi ırkı, büyük kedi cinsleri arasında yerini korumaktadır. Ağırlıkları ortalama olarak 3,6 kg arasındadır. Hatta 7kg’a kadar ulaşabilirler.