Muhabbet Kuşunun Tırnakları Nasıl Kesilir?
Sahiplendiğiniz bir muhabbet kuşunun bakımı çok önemlidir. Özellikle de düzenli olarak tırnak kesiminin yapılması gerekir. Tırnakların kesilmemesi halinde farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilirken, kuşunuzun aşağıya doğru kıvrılarak büyümesi de söz konusu olabilir. Ayrıca tırnaklar, kuşun ayağına battığında ağrı duyacağından strese girmesi de muhtemeldir. Şimdi sizlere muhabbet kuşunun tırnaklar nasıl kesilir sorusunun yanıtlarını aktarıyor olacağız.
Muhabbet Kuşlarında Tırnak Kesimi
Tırnak kesimine başlamadan önce bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle temiz bir havlu hazırlayarak onu havluya sarmanız ve kaçmasını engellemeniz gerekir. Havluya sarmak ayrıca sizi ısırma olasılığını azaltırken daha sakin kalmasını da sağlayacaktır. Bir diğer ekipman, tırnak makasıdır. Evinizde kuşlar için özel olarak hazırlanan bir tırnak makası yok ise mutlaka tedarik etmelisiniz. Çünkü günümüzdeki pek çok muhabbet kuşu sahibi, insanlar için üretilen tırnak makasını kullanarak kuşa ciddi zarar verebilmektedir. Kuşu rahatsız eden bu makaslar ayrıca tırnakların kanamasına neden olabilir.
Tek başınıza tırnak kesmenizi de önermiyoruz. Yanınızda mutlaka yardımcı bir kişinin olması gerekir. Çünkü kuşun agresif tavırlarına karşı onu sakinleştiren yardımcı kişi bu sayede işlemin başarıyla tamamlanmasına destek olacaktır.
Tırnak kesmeye başlamadan önce kuşunuzu havluya yatırın. Ardından havluya sarın ve ayaklarını havlu dışında bırakın. Muhabbet kuşunuz bu süreçte ciddi bir ciyaklama ile karşılık verecektir. Fakat canını yakmadığınız sürece herhangi bir sorun olmayacaktır.
Tırnak kesimine geçerken ayaklarını da kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü kuşun ayaklarından geçen damarları görmeniz, daha dikkatli bir şekilde tırnaklarını kesmenizi sağlayacaktır. Ayak derisinin üst kısmından geçen çok hafif kırmızı şeritler, muhabbet kuşunuzun ayak damarlarıdır.
Muhabbet Kuşu Tırnağı Nasıl Kesilir?
Ayak damarlarına dikkat ettikten sonra tırnak keserken yine de istenmeyen kazalarla karşılaşabilirsiniz. Bir süre yaşanacak kanamanın ardından kuşunuzun ağrısı dinecektir. Fakat kanama başlar başlamaz bebek pudrasıyla kanayan ayağa müdahale etmeniz çok önemlidir. Özenle ve tek tek keseceğiniz tırnakların ardından kuşunuzu nazikçe havludan çıkarabilirsiniz. Bu süreçte havludan çıkar çıkmaz biraz stres yaşamış olan kuşunuz bir süre sonra kaldığı yerden yaşamına devam edecek ve sizinle de vakit geçirmeyi sürdürecektir.