Köpekler İçin Yıkama Önerileri
Köpeklere banyo yaptırmanın bazı avantajları vardır. Vücuttaki ve tüyler arasındaki kirlerin uzaklaştırılması, tüylerin daha canlı ve parlak görülmesi bu avantajlar arasında öncelikli olarak sayılabilir.
Köpekleri yıkamak ve onlara banyo yaptırmak birçok kişi için zahmetli bir iş olarak görülebilir. Tabi ki bazıları içinde eğlenceli olduğunu söylemeden geçmeyelim. Köpeklere banyo yaptırmanın bazı avantajları vardır. Vücuttaki ve tüyler arasındaki kirlerin uzaklaştırılması, tüylerin daha canlı ve parlak görülmesi bu avantajlar arasında öncelikli olarak sayılabilir. Fakat köpeklere banyo yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı huşular vardır.
Köpekler Nasıl Yıkanır?
Öncelikli olarak köpeğinizi kendiniz yıkabilirsiniz ya da köpek yıkama alanında hizmet veren firmalardan yararlanabilir. Bu konumuzda köpeğini kendisi yıkamak isteyen kişiler için bazı önemli noktaları paylaşacağız.
İlk olarak dikkat etmeniz hava sıcaklığı ve ortam sıcaklığıdır. Soğuk havalarda köpekleri yıkarken oldukça dikkatli olmak gerekir. En azından köpeğin yıkanacağı yer ve yıkandıktan sonra bir süre kalacağı yer sıcak olmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Uygun bir ortam sağlandıktan sonra küvet içerisinde veya duş altında köpeğinizi yıkamanız mümkündür. Su sıcaklığı ise insanların kullandığı duş suyu sıcaklığının biraz altında olabilir. Yani ılık bir su tercih etmelisiniz.
Köpeğinizi yıkamadan önce tüylerini taramanız, sonrasında tüylerini kolay kurutmanız ve taramanız için avantaj sağlayacaktır. Bazı köpekler sudan korkabilir, olabildiğince sakin davranarak yavaş bir şekilde suya alıştırmalısınız. Banyo boyunca köpeğiniz ile konuşmayı da ihmal etmeyin. Köpeğinizi ilk olarak ıslattıktan sonra şampuanı dökerek köpürtebilirsiniz. Burada kesinlikle köpekler için üretilmiş olan köpek şampuanı kullanılmalıdır. İnsan derisi ile köpek derisi birçok anlamda farklıdır. İnsanlar için üretilmiş olan şampuanlar köpeğinizde ciddi sorunlar yaratabilir. İyi bir şekilde köpürttükten sonra durulama aşamasına geçebilirsiniz. Köpük kalmadığından emin olana kadar durulama işlemine devam edin.
Banyodan sonra kurutmakta çok önemlidir. Nemli bir şekilde tüylerini bıraktığınızda başta mantar olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilirsiniz. Eğer sıcak hava ve güneş varsa bir süre burada tutarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Eğer hava serinse öncelikli olarak kuru bir havlu ile iyi bir şekilde silin. Sonrasında ise köpekler için özel üretilmiş olan kurutma makinelerinden faydalanabilirsiniz.
Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanır?
Köpeğinizi yıkama sıklığınızda önemli bir konudur. Çok sık yıkamak veya tam tersi hiç yıkamamak sorunlar doğurabilir. Aslında bu konu ile alakalı olarak veteriner hekiminize danışmanız ve onun köpeğinizin özelliklerine göre karar vermesi en doğru olanıdır. Genel olarak bir değerlendirme yapacak olursak ayda bir kez köpeklerin yıkanması doğru olacaktır. Ama yağlı bir cilde sahip olan köpeklerde bu sıklığı biraz daha artırmanız, yani 10-15 günde bir kez yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.
Dünya’da ve ülkemizde yüzlerce farklı köpek ırkı vardır. Bu ırkların her birisinin özellikleri farklıdır. Deri, cilt ve tüy özellikleri de farklıdır. Bu nedenle başta ırk özelliğini dikkate alarak, köpeğinizin özelliklerine göre yıkama aralığını ve kullanılacak olan şampuanı belirleyebilirsiniz.