Köpeklerde kabızlık sorunu, köpeklerin sindirim sistemlerinin son derece hassas bir yapıda olması ile ilişkilidir. Aynı zamanda başka sağlık problemleri de köpeklerde kabızlık problemlerine sıkça davet çıkarmaktadır. Köpeklerin günlük dışkılama rutinlerindeki değişiklikler, örneğin 1 ya da 2 kez dışkılamaları köpekte bir kabızlık sorunu olduğunun en apaçık göstergesidir. Köpeklerin beslenme düzenlerinde yapılan sık değişiklikler, boşaltımı gerçekleştirdiği yerin temiz olmaması, günlük aktivite ihtiyacının gerçekleştirilmemesi gibi sorunlar da aynı şekilde köpeklerde ayrıca bir kabızlık sorununa yol açar.
Köpeklerde Kabızlık Sorununun Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde kabızlık sorununa yol açan pek çok neden vardır. Bu nedenler köpeklerin ırkından ırkına değişkenlik göstereceği gibi bu tarz sorunlarla karşılaşıldığında uygulanacak en doğru adım siz köpek sahiplerinin bir uzman veteriner hekime danışması olacaktır.
Köpeklerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi; lif oranının yeterli miktarda karşılanmaması büyük ölçüde kabızlık sorununa yol açmaktadır. Sağlıklı ve uygun bir beslenme düzeni için gerekirse uzman bir veteriner hekimden destek alınmalı, düzenli kontroller eşliğinde de bu düzen uygulanmaya çalışılmalıdır.
Aynı zamanda besinler dışındaki şeyleri de yemeye son derece eğilimli olan köpekler saç kılları, küçük oyuncaklar ve daha pek çok şeyi yutabilirler. Yutulan nesneler de doğal olarak bağırsaklara dolanacağı için köpeğin kabızlık ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz olur. Bu nedenle köpek sahipleri köpeklerin yutabileceği boyuttaki oyuncak ve diğer şeyleri mümkün mertebe ortadan kaldırmalı ya da köpeklerin ulaşamayacağı yerlere koymalıdırlar.
Yapılmakta olan araştırmalara göre yaş ile kabızlık sorununun doğru orantılı olduğu saptanmıştır. Köpeklerin yaşı ilerledikçe kabızlık sorunun da buna bağlı olarak artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu durumun köpeklerin bağırsak sisteminin yaş aldıkça yavaşlaması ile ilişkili olduğu ve aynı şekilde metabolizmanın da yavaşlamasını kapsadığı bilinmektedir.
Beslenme alışkanlıkları ve fizyolojik etkenlerin yanı sıra köpeklerin gün içerisindeki aktivite ve hareketleri de kabızlığı doğrudan etkiler niteliktedir. Gün içerisinde çok fazla aktivitede bulunmayan, hareket alanı oldukça sınırlı olan köpekler daha fazla kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalırken; yeteri kadar aktivite gerçekleştirmesine yardımcı olunan ve hareket alanı geniş tutulan köpeklerde kabızlık sorunlarına daha az düzeyde rastlanmaktadır.
Tüm bunlara ek köpeklerin yeteri kadar su içmesi ve ilaçların düzenli kullanımının gerçekleştirilmesi de köpeklerde kabızlık sorunu noktasında büyük önem taşımaktadır. Yine de bu faktörlerin yanında sindirim sistemi bozukluğu, hormonal yapıdaki sorunlar, nörolojik rahatsızlıklar ve tümörlerin de köpeklerde kabızlık sorununa büyük ölçüde yol açtığı unutulmamalıdır.
Köpeklerde Kabızlık Sorununun Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde kabızlık sorununa neden olan faktörlerin köpek ırklarına göre değişkenlik gösterdiği gibi belirtileri de aynı şekilde köpek ırkından köpek ırkına değişkenlik gösterir. En yaygın bilinen kabızlık belirtileri arasında ise bir süre herhangi bir şekilde dışkılama yapamama, huysuzluk, dışkılama anında acı hissetme, dışkının yapısının normalden daha fazla sert ve normalden daha kuru olması bulunuyor. Kabızlık daha ileri seviyelere taşındığında ise tüm bu belirtilere ek köpeklerde aynı zamanda ishal, kusma, iştahsızlık ve de karın bölgesinde bir şişkinlik durumu gözlemleniyor. Bahsi geçen belirtilerden en az birini bile köpeğinizde gözlemlerseniz mutlaka bir veteriner hekime köpeğinizi götürmeli ve göstermelisiniz.